0

6.01.2018

SPOR Ä°NSANI RAHATLATIR MI ?



 Spor beyne biyolojik ve psikolojik anlamda yaptığı etkilerle ruh saÄŸlığını kalkındırıcı özelliÄŸe sahiptir. Aktivite esnasında salgılanan bir takım özel hormonlar, (antidepresan ve haz almayı etkileyici) beyinde haz almayı saÄŸlamaktadır. Spor ayrıca kiÅŸiler arasında etkileÅŸim ve iletiÅŸimi saÄŸlamakta ve iÅŸbirliÄŸini geliÅŸtirmektedir. Spor kiÅŸinin bedenini ve kendini umursamasını, kendine verdiÄŸi deÄŸeri ve benlik saygısını artırmaktadır.

Biz hafif ve orta ÅŸiddetteki depresyonlarda, sporun tedavi edici etkisinden yararlanabiliriz. Spor günlük olarak hastalarımıza reçete ile birlikte önerdiÄŸimiz bir tedavi biçimi olarak faydalıdır.
 

porun diÄŸer önemli bir özelliÄŸi doÄŸal anti-depresan özelliÄŸi göstermesidir.Düzenli spor yapanlarda depresyon nerdeyse hiç görülmez.Sistemli ve düzenli yapılan sporla endorfin ve melatonin, dopamin gibi mutluluk hormonlarının salgısında artış gerçekleÅŸir.

Washington Üniversite’sinden Paul Crane’nin yürüttüÄŸü bir çalışmaya göre, az da olsa düzenli bir biçimde spor yapanların Alzheimere yakalanma ihtimali yüzde 38 düÅŸüyor. Texas Üniversitesi’nin yaptığı bir baÅŸka çalışmaysa, günde yarım saat yürümenin, depresyona baÄŸlı belirtilerde azalmaya neden olduÄŸunu ortaya koyuyor. Spor yapmak iÅŸ yaÅŸamının stresi karşısında da yararlı sonuçlar saÄŸlayabiliyor. Beyinde oksijen artmasına neden olarak hafızayı güçlendiriyor ve insanı zinde tutarak beyinsel performansını da artırır.